Bonenburgers

Deze burgers zijn naast dat ze heel erg lekker zijn ook heel stevig. Als je ze in de pan afbakt krijgen ze een lekker korstje en zijn ze zacht van binnen. Je kunt ze warm houden in de oven, maar het lekkerst zijn ze gelijk uit de pan. Een lekkere vervanging van een vlees. Voor op een broodje, zoals een hamburger, maar eigenlijk kan het overal bij!

Voor 12 middelgrote burgers (ook afhankelijk van hoe groot je ze maakt)

Ingrediënten

250 gram gekookte kidneybonen. Andere bonen kunnen ook
250 gram champignons, in plakjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
2 tl kerriepoeder
1 tl five spice poeder
1 citroen, geperst
3 el tamari (evt. sojasaus)
6 el havervlokken
Een beetje meel
Eventueel peper en zout
Olie om in te bakken

Werkwijze

Sprenkel wat olie in de pan. Bak de helft van de gesnipperde ui in een koekenpan totdat ze glazig en licht kleuren. Voeg halverwege het proces de knoflook toe. Als de uien klaar zijn voeg je de champignons erbij. Bak deze totdat ze kleuren en het vocht eruit is. Voeg daarna de kerriepoeder en five spice poeder toe en laat even mee bakken, zodat de smaken vrij komen. Als laatste voeg je de tomatenpuree toe en laat deze ook kort mee bakken, zodat het zure er iets afgaat.

Pureer de kidneybonen in een keukenmachine of met een mixer (eventueel met een vork) zo dat er nog stukjes boon te zien zijn. Meng het uien-champignon mengsel erdoor. Voeg hieraan toe: 3 eetlepels tamari, het sap van een halve citroen en 6 eetlepels havervlokken en meng het goed door elkaar. Als laatste het meel. Dit hangt af van hoe vochtig het mengsel is. Vaak zijn 2 a 3 eetlepels wel nodig. Het moet zo stevig zijn dat je er burgertjes van kunt maken. Proef het mengsel en voeg zo nodig nog wat citroensap of tamari toe, en eventueel zout en peper.

Je kunt het mengsel een half uurtje in de koelkast zetten om het wat steviger te laten worden, maar hoeft niet. Vervolgens bak je de burgertjes in een pan met een beetje olie.