Natuurvoeding

Natuurvoeding is puur, vers, eerlijk en biologisch. Hieronder lees je een korte uitleg over de termen.

Pure producten zijn zo min mogelijk bewerkt en zonder toevoegingen. Het zijn ongeraffineerde producten die nog (vrijwel) alle stoffen en elementen bevatten.

Onder vers verstaan we producten uit de regio en uit het seizoen. Hier wordt gekeken naar hoe lang het duurt voordat het product daadwerkelijk op ons bord ligt. Planten komen uit de grond en groeien tijdens een bepaald seizoen in de buitenlucht. Dit betekent dat niet alles het hele jaar beschikbaar is voor ons. Toch liggen ze het hele jaar in de supermarkt. Dit komt door kasteelt. Naast dat dit invloed heeft op de smaak, vraag het ook veel energie. Regionale producten genieten de voorkeur vanwege het milieu. Hierbij kunt u denken aan transportkosten en uitlaatgassen. En, hoe korter de afstand, hoe verser. Daarnaast passen producten uit eigen regio beter. De producten groeien er niet voor niks; optimaal voor het klimaat en voor de dieren en mensen die daar wonen.

Eerlijke producten worden milieuvriendelijk geteeld zodat de aarde hier zo min mogelijke ‘last’ van ervaart. Bijvoorbeeld, voor dieren geldt dat antibiotica en groeihormonen en het knippen van hoorns of snavel wordt gemeden. Eerlijkheid voor de mens door fairtrade te handelen, een goede prijs te vragen en voor fijne werkomstandigheden te zorgen.

Biologische producten moeten aan allerlei eisen voldoen. Zo wordt in de teelt onder andere geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet om de gewassen te beschermen, maar natuurlijke alternatieven. In de biologische sector wordt de relatie met de omgeving in acht genomen en is het belangrijk ecosystemen te behouden of verbeteren.

In principe worden geen voedingsgroepen uitgesloten in de natuurvoeding. Wel kan men kiezen bepaalde voedingsgroepen uit allerlei overwegingen niet te eten. Daarnaast wordt voeding vanuit haar geheel benaderd in plaats van naar individuele stofjes te kijken. De vorm zoals de natuur het ons aanbiedt (met weinig bewerking), is de juiste manier om het tot ons te nemen omdat ons lichaam dit herkent. Ook is levenskracht een belangrijk component. Het is de energie van de zon die in planten wordt vastgelegd. Dit geeft bijvoorbeeld meer smaak en voedt ons extra.

Bewuste keuzes voor jezelf

Naast het voeden van het lichaam, maakt men in de natuurvoeding bewuste keuzes voor onze wereld. Het is altijd belangrijk jezelf (en jouw gezin) in acht te nemen. Wat past bij mij (of ons) en wat is haalbaar? Wat is gezond voor mij (of ons)? Op wat voor manier kan ik natuurlijke voeding integreren in mijn (ons) leven? Het is een stapsgewijs proces zonder ‘moeten’, maar door verandering te willen. Hoe dit eruit zal zien is heel persoonlijk, maar bewust eten voor jezelf (en je gezin) vormt de basis.

Echt eten, niet teveel, en vooral planten.

Michael Pollan

Bovenstaande uitspraak van Michael Pollan is kort, maar treffend natuurvoedingsadvies.
Michael Pollan is onder andere journalist en stelt voedingskwesties aan de kaak.